Toekomst Nederlands onderwijs in het buitenland onder druk

Nederlands moedertaalonderwijs voor kinderen in het buitenland staat onder vuur, zo berichten verschillende media.

Wereldwijd zijn er meer dan 200 Nederlandse scholen, met in totaal zo’n 15.000 leerlingen. De leerlingen volgen, aanvullend op het onderwijs van hun dagschool, een beperkt aantal uur per week les in de Nederlandse taal en cultuur.

Per 2017 zal de overheidssubsidie van circa 220 Euro per leerling vermoedelijk komen te vervallen. Een aantal kleine leslocaties lijkt als gevolg hiervan de deuren moeten sluiten.

Zo ver zal het bij LanguageOne, als grote aanbieder van moedertaalonderwijs, niet komen. Dit neemt niet weg dat een subsidiestop ook voor onze locaties gevolgen zal hebben. Ook bij ons zal het een grote uitdaging zijn een goede balans te blijven vinden tussen een brede toegankelijkheid van ons onderwijs enerzijds en kwalitatief hoogstaand moedertaal onderwijs anderzijds.

Het volgen van moedertaalonderwijs is van groot belang voor kinderen die in het buitenland opgroeien. Het ondersteunt hun academische en sociaal-emotionele ontwikkeling, versterkt hun gevoel voor identiteit en bereidt hen voor op terugkeer naar het onderwijs in Nederland en Vlaanderen.

Als organisatie met circa 900 leerlingen in Europa, Midden en Verre Oosten en Australië maken wij ons er hard voor dat alle Nederlandstalige kinderen in het buitenland Nederlands onderwijs kunnen blijven volgen.

LanguageOne doet een dringende oproep aan de Tweede Kamer tot het behoud van de subsidie en vraagt scholen, ouders en andere betrokkenen ons hierin te ondersteunen door zich uit te spreken via de poll in de volkskrant en door ons filmpje over het belang van moedertaalonderwijs te delen via social media.

Leuk dat je er bent!
De inschrijvingen voor komend schooljaar zijn geopend.

LanguageOne
Wereldwijd thuis in het Nederlands